کاشی و سرامیک چیست ؟ انواع کاشی و سرامیک

کاشی و سرامیک چیست ؟

 

لازم به ذکر است جهت انتخاب محصول مناسب ابتدا باید با خصوصیات آن آشنا شوید .که به صورت کلی هر محصول از نوع کاشی و سرامیک شامل دو بخش بدنه که وظیفه استحکام و مقاومت و همچنین لعاب که ظاهر آن ها را تشکیل می دهد، می شود. انواع محصولات تولیدی در ایران شامل انواع مختلفی از نظر جنس و کاربرد می شود که طبق استاندارد در هر چهار درجه به بازار عرضه می شود و مقدار فراوانی از نوع ممتاز آن نیز به کشورهای دیگر صادر می شود.

کاشی و سرامیک جزو پرکاربردترین مصالح ساختمانی هستند; که معمولاً از آنها به عنوان پوشش نهایی در دیوارهای داخلی ساختمان‌ها استفاده می‌شود. کاشی‌ها در ابعاد و طرح‌ها و انواع مختلفی تولید می‌شوند و می‌توان از آنها به عنوان عایق مناسبی برای رطوبت استفاده کرد. کاشی‌ها و سرامیک‌ها را معمولاً در مرحلۀ نازک کاری ساختمان‌ها انجام می‌دهند.

از کاشی و سرامیک از گذشته تا امروز استفاده‌های زیادی به عنوان دیوارپوش و کف پوش‌های سرویس‌های بهداشتی، آشپزخانه، گلخانه، حمام و… شده است. کاشی‌ها را می‌توان براساس استفاده شدن یا نشدن لعاب در ساختار آنها از یکدیگر متمایز کرد.

در این مقاله بعد از معرفی اجمالی کاشی و سرامیک، به بررسی تفاوت‌ها و شباهت‌های این دو مصالح ساختمانی خواهیم پرداخت. در ادامه نیز به نکات مهمی که در زمان انتخاب و خرید باید به آنها توجه کنید اشاره خواهیم داشت. بنابراین اگر در این روزها قصد خرید کاشی و سرامیک دارید و می‌خواهید دربارۀ آنها اطلاعات کاربردی و مفید به دست بیاورید، خواندن این مطلب را از دست ندهید.

 

انواع سرامیک  و کاربرد های آن

 

  • سرامیک پرسلان

  • سرامیک پرسلان نوعی سرامیک است که دارای بدنه قوی و جذب آب کم می باشد. که قابلیت تولید در سایزهای متوسط و بزرگ را دارد و دارای لعاب مستحکمی نیز می باشد که در انواع مات و براق بر روی بدنه قوی آن کار می شود این نوع سرامیک به خاطر استحکام بالای آن و جذب آب کم بهتر است به جای نصب با ملات ماسه سیمان با چسب مخصوص بر روی کف نصب شود. تا از دوام و طول عمر بیشتری برخوردار باشد.
  • سرامیک اسلب

  • این نوع سرامیک از دسته سرامیک های پرسلان می باشد و دارای همان خصوصیات و لعاب معمولا براق و یک دست می باشد که لبه های آن نیز از نوع کالیبره می باشد. استفاده از این نوع سرامیک مستلزم صرف هزینه زیاد است  زیرا خود متریال و همچنین دستمزد نصب آن بالا می باشد و معمولا در ساختمان های لوکس و یا مکان های اداری کاربرد دارد.
  • سرامیک آنتی باکتریال

  • کاشی و سرامیک آنتی باکتریال شاید پیشرفته ترین نوع کاشی و سرامیک تولیدی کشور می باشد که از تکنولوژی نانو در لعاب آن استفاده شده است و از نظر تنه تفاوت چندانی با دیگر کاشی و سرامیک ها ندارد عملا تفاوت این محصول با دیگر همنوعان خود در قابلیت خود نظافتی آن می باشد که نسبت به دیگر انواع کفپوش و دیوارپوش عملا نیاز به شستشو ندارد و در مجاور نور ماورا بنفش خود را از میکروب ها و باکتری ها پاک می کند .
  • سرامیک مینیاتوری

  • کاشی و سرامیک مینیاتوری و یا کاشی سرامیک با ابعاد خیلی کوچک که دارای جذب آب بسیار پایین می باشد و در کارخانه مجموعه ای از آن ها در کنار هم بر روی یک صفحه قرار می گیرند و به بازار عرضه می شوند . این مدل کاشی و سرامیک معمولا با چسب نصب می شوند و در صورت استفاده از دیواره های دارای انحنا بسیار کاربردی می باشند . این کاشی ها به دلیل ایجاد بند های فراوان در بین خود دارای ضریب اصطکاکی بالایی می باشند و عملا حتی در مواقعی که روی سطح خیس هم باشد از لغزش بر روی آن ها جلوگیری می کند.
  • سرامیک ضد اسید

  • همان طور که از اسم سرامیک ضد اسید می توان نتیجه گرفت نوعی از کاشی و سرامیک می باشد که دارای لعاب مقاوم به اسید است که در مواجهه با انواع شوینده های اسیدی مقاومت بسیار خوبی از خود نمایش می دهد این محصول مخصوص مکان هایی که نیاز به ضدعفونی مداوم دارند طراحی شده است که در دراز مدت و مواجهه مکرر لعاب این محصولات با انواع اسید ها کیفیت خود را حفظ می کند. خاصیت دیگری که لعاب این محصول دارد مقاومت بالا در برابر سایش می باشد زیرا در اثر شستشوی مداوم و برخورد انواع برس ها و شستشو توسط آن ها در بلند مدت عملکرد خوبی از خود نشان می دهد.
  • این سرامیک برای استفاده به عنوان کفپوش حمام و سرویس بهداشتی و کف حیاط بسیار کاربردی هستند.

 

 

انواع کاشی و کاربرد های آن

 

·کاشی‌های لعابی دیواری

 

فرآورده‌هایی سرامیکی هستند که از دانه‌های ظریف و متخلخل بلورین و معمولاً در حرارتی بالاتر از 1000 درجۀ سانتی گراد پخته می‌شوند. یک رویه این کاشی‌ها از لعاب پوشیده شده که در انواع براق، نیمه براق و مات تولید می‌شوند. از این کاشی‌ها اغلب برای پوشاندن دیوارهای دستشویی، آشپزخانه، حمام، مراکز بهداشتی و… که قابل شستشو هستند استفاده می‌شود.

 

 

 

·کاشی‌های وینیلی آزبستی

 

این کاشی‌ها از رزین وینیلی ترموپلاستیک، مواد پایدار ‌کننده و روان کننده و با افزودن رنگینه و مواد پر کنندۀ آزبستی تولید می‌شوند. این مواد در حالت گرم با یکدیگر مخلوط و به صورت ورقه‌هایی با ضخامت ۵/۱ الی ۳ میلی‌متر زیر فشار شدید پرس شکل داده می‌شوند. کاشی‌های آزبستی طرح‌ها و رنگ‌های مختلفی دارند.

 

 

 

·کاشی‌های آجر شیشه‌ای

 

این کاشی‌ها به نوعی از آجر‌ها گفته می‌شود که برای جلوگیری از عبور نور از فضاهای مختلف طراحی و تولید شده‌اند; و براساس نیاز و خواستۀ مشتریان در رنگ‌ها و طرح‌های مختلف عرضه می‌شو‌ند. فضای عمومی ساختمان‌ها معمولاً به نور زیادی نیاز دارند. اما استفاده از شیشه‌های سراسری به جای دیوارها در خانه به دلیل مقاوم نبودن شیشه در مقابل عوامل مختلف محیطی و داشتن قابلیت انتقال حرارت و صوت چندان مناسب نیست. آجرهای شیشه‌ای هم قابلیت انتقال نور را دارند و هم اغلب ویژگی‌های یک دیوار محکم و دارای استقامت آجری را نیز خواهند داشت.

 

 

·کاشی‌های آسفالتی

 

این کاشی‌ها از فیبرهای آزبستی و ترکیبی از چسبنده‌های قیری مخصوص مواد رنگی ساخته می‌شوند. البته ممکن است در بعضی مواقع با هدف افزایش تاب، پلی‌استایرین هم به این ترکیب افزوده شود. ضخامت این ورقه‌ها بین 3 تا 5 میلی متر خواهد بود. کاشی و سرامیک آسفالتی طرح‌ها و رنگ‌های مختلفی دارد و می‌توانید آنها را روی زیرسازهای چوبی; بتن و آسفالت ماستیک نصب کنید. توجه داشته باشید که پیش از نصب کاشی و سرامیک حتماً باید سطح زیر آن را به صورت کامل تمیز و صاف کنید; در غیر این صورت کاشی‌ها دقیق و کامل نصب نمی‌شوند و بعد از مدت کوتاهی ترک خواهند خورد.  کاشی‌های آسفالتی مقاومت زیادی در برابر آب دارند، اما تماس با اسیدهای آلی و حلال‌های نفتی آسیب‌های جدی به آنها خواهد رساند. بنابراین شما نمی‌توانید از این کاشی‌ها در ساختمان‌های صنعتی استفاده کنید.

 

 

 

·کاشی‌های فیبر معدنی

 

این کاشی‌ها را معمولاً از پشم‌های معدنی می‌سازند. ممکن است این کاشی‌ها را به صورت سوراخ دار یا شکاف دار بسازند. با این کار کیفیت جذب صوت آنها نیز افزایش خواهد یافت. مصالح ساختمانی شکاف‌ دار انرژی صوتی را از طریق ایجاد کردن اصطکاک بین حفره‌های ریز موجود در میان فیبرهای مستقل از هم، مستهلک می‌کنند. هر چه تعداد سوراخ‌ها و حفره‌ها در کاشی‌های فیبر معدنی افزایش پیدا کند; کاهش انرژی صوتی در محل را شاهد خواهیم بود. از این مصالح معمولاً در ساختمان‌های فرهنگی، صنعتی و مؤسسه‌های علمی استفاده می‌شود. زیرا در این بناها حداکثر نفوذ و رنگ‌پذیری مورد نظر است.

 

 

·کاشی‌های سلولزی

 

این کاشی‌ها از قدیمی‌ترین و ارزان ترین نوع  کاشی‌ و سرامیک آکوستیک هستند و معمولاً از تفاله و الیاف نیشکر ساخته می‌شوند. کاشی فیبر نیشکر را اغلب به صورت سوراخ‌ دار می‌سازند تا صدا بتواند به حفره‌هایی که بین الیاف آن وجود دارد برسد. با این کار میزان و کیفیت جذب صوت نیز در این مصالح افزایش خواهد یافت. بافت و ظاهر این کاشی‌ها تنوع زیادی دارد و با اینکه پیشروی آتش در آنها کند است، اما ضد حریق نیستند. همچنین در صورت جذب رطوبت، ابعاد آنها تغییر یافته و از میزان مقاومتشان نیز کاسته خواهد شد.

 

 

 

·کاشی‌های چینی

 

این کاشی‌ها از ترکیب شدن خشت‌ دانه ریز و مواد معدنی دیگر تولید می‌شوند. بدنۀ کاشی چینی بسیار متراکم است و همین ویژگی موجب می‌شود که در برابر رطوبت و ساییدگی مقاومت زیادی داشته باشد. به همین دلیل هم است که از میان انواع کاشی و سرامیک ، این کاشی‌ها محبوبیت و کاربردهای زیادی در صنایع ساختمانی دارند.

 

 

·کاشی‌های موزائیکی

 

به هر نوع از انواع کاشی که در اندازۀ مربع‌های 5 سانتی متری یا کوچک‌تر از آن و از خاک پرسلانی ریزدانه یا شیشه ساخته شده باشند، کاشی موزائیکی گفته می‌شود. این کاشی‌ها مقاومت نسبتاً زیادی در برابر جذب آب، ضربه، رنگ پذیری، ساییدگی و ضربه‌های مختلف دارند. به همین دلیل هم می‌توانید از آنها با خیالی آسوده برای پوشاندن سطوح مختلف و متنوع استفاده کنید.

 

تفاوت کاشی و سرامیک

 

  • اجزای تشکیل دهنده
  • میزان مقاومت
  • میزان جذب اب

 

 

1-اجزای تشکیل دهنده

 

کاشی‌ها از دو بخش سفالی و لعاب ساخته می‌شوند. بخش سفالی درواقع به منزلۀ استخوان بندی کاشی و بخش لعابی روکش آن است. اگر لعاب کاشی از جنس سرامیک باشد به کاشی مربوطه سرامیک یا سرامیکی می‌گویند.

 

2-میزان مقاومت و استحکام کاشی و سرامیک

 

یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های کاشی و سرامیک‌ها در میزان استحکام آنهاست. کاشی‌ها وزن کمتر و ظرافت بیشتری دارند. به همین دلیل هم آسیب پذیرتر هستند و معمولاً به عنوان پوشش دیوارها مورد استفاده قرار می‌گیرند. اما سرامیک‌ها وزن بیشتر و مقاومت بالاتری دارند و معمولاً برای استفاده در بخش کف پوش بسیار مناسب و کاربردی خواهند بود.

 

3-میزان جذب آب در کاشی و سرامیک

 

کاشی‌ها آب بیشتری نسبت به سرامیک‌ها جذب می‌کنند. به همین دلیل هم هست که از آن‌ها اغلب به‌عنوان دیوارپوش استفاده می‌شود. اما در مواقعی هم از برخی انواع سرامیک برای دیوارپوش و کف پوش ساختمان‌ها استفاده می‌کنند.

 

 

چرا باید از کاشی و سرامیک استفاده کنیم ؟

 

1-مقاومت و ماندگاری

 

یکی از مهم‌ترین مزایای استفاده از انواع سرامیک و کاشی مقاومت و ماندگاری خوب آنها در برابر خط و خش و ضربه‌های مختلف است. به همین دلیل هم هست که از آنها به عنوان کف پوش ساختمان‌ها نیز استفاده می‌شود. این محصولات همچنین مقاومت زیادی هم در برابر جذب رطوبت دارند. بنابراین استفاده و نصب آنها در محل‌های مرطوبی مثل حمام و دستشویی بسیار رایج و کاربردی است.

 

2-ثابت بودن رنگ

 

رنگ کاشی‌ها و سرامیک‌ها به دلیل داشتن پوشش‌های لعابی معمولاً ماندگار و ثابت است. مسئله‌ای که دربارۀ کف پوش‌های چوبی وجود دارد این است که ممکن است اشعه‌های آفتاب موجب تغییر رنگ آنها شود و به مرور زمان رنگ آنها تغییر کند. اما سرامیک و کاشی‌هایی که لعاب دار هستند این مشکل را ندارند و رنگ آنها در طول زمان ثابت باقی خواهد ماند.

 

3-بهداشتی و تمیزتر بودن

 

کاشی‌ها و سرامیک‌ها کاملاً بهداشتی هستند و فرایند تمیز و ضد عفونی کردن آنها به آسانی و راحت انجام می‌شود. به همین دلیل هم هست که معمولاً در حمام‌ها و سرویس‌های بهداشتی نصب می‌شوند. تمیز کردن کف پوش‌ها و دیوارپوش‌هایی که از سرامیک و کاشی هستند خیلی ساده‌تر از شستن موکت، چوب و دیگر انواع پوشش‌های ساختمانی است.

 

  معایب نصب کاشی و سرامیک

 

  • شکننده هستند. به همین دلیل هم باید با دقت و ظرافت زیادی نصب شوند.
  • تمیز کردن درز بین کاشی‌ها بعد از گذشت زمان دشوار خواهد شد.
  • قبل از نصب سرامیک و کاشی باید لایۀ زیرین آن را عایق بندی کنید. زیرا آب می‌تواند از بین درز کاشی‌ها به لایۀ زیری نفوذ کند.

 

 

 

 

در این مقاله سعی کردیم که بعد از معرفی انواع  کاشی و سرامیک ویژگی‌های مختلف آنها را بررسی کنیم. امیدواریم که مطالعۀ این متن برای شما مفید بوده باشد.     


تمام حقوقین سایت متعلق به شرکت نوین طرثیث می باشد .

طراحی شده توسط شرکت فنی مهندسی رایان تیم ترشیز